Kruche ciasto ze śliwkami

Proste i zarazem pyszne ciasto ze śliwkami. Robi się je ekspresowo i jest idealne do weekendowej kawki.

Składniki na ciasto: 
  •  200 g margaryny,
  • 6 łyżek mleka,
  • 400 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100 g cukru,
  • cukier waniliowy,
  • proszek do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy tradycyjne kruche ciasto. Wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Na ciasto wykładamy około 2 kg śliwek węgierek.

Polewa śmietanowa: 
  • 2 jajka,
  • cynamon do smaku,
  • 1/4 l śmietany
 Składniki mieszamy ze sobą i wylewamy na śliwki.
Ciasto pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.

A najlepiej ciasto smakuje do gorącej czekolady gdy piszemy post na blogu 😊



Komentarze

Popularne posty