Pasztet z cukinii
Wegetariańska wersja pasztetu. Dobra alternatywa dla tych mięsnych i smakoszy warzyw. Ze wszystkich wersji wegetariańskich, ten pasztet robię najczęściej.
Składniki:
Cukinie, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Marchewkę oraz ser również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z marchewką, cebulą oraz serem. Dodajemy jajka, kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Składniki:
- 2 cukinie,
- 2 marchewki,
- cebula,
- 150 g sera żółtego,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 4 - 5 łyżek oleju,
- 1szklanka bułki tartej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryka ostra
Cukinie, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Marchewkę oraz ser również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z marchewką, cebulą oraz serem. Dodajemy jajka, kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz