Pasztet z cukinii

Wegetariańska wersja pasztetu. Dobra alternatywa dla tych mięsnych i smakoszy warzyw. Ze wszystkich wersji wegetariańskich, ten pasztet robię najczęściej.

Składniki:
  • 2 cukinie,
  • 2 marchewki,
  • cebula,
  • 150 g sera żółtego,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 4 - 5 łyżek oleju,
  • 1szklanka bułki tartej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, papryka ostra

Cukinie, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy. Marchewkę oraz ser również ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.  Cukinię odciskamy z nadmiaru soku i mieszamy z marchewką, cebulą oraz serem. Dodajemy jajka, kaszę, olej, bułkę tartą, przeciśnięte przez praskę czosnek i doprawiamy przyprawami. Całość przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę.  


Komentarze

Popularne posty