Schab pieczony z dipem pieczarkowym

Mała inwencja twórcza gdy nie ma pomysłu co zrobić na obiad. Kupiłam pokaźny kawał schabu i wtedy dopiero był problem co z nim zrobić. Schabowe odpadają, więc może pieczony.
Najpierw potrzymałam go w marynacie.
Użyłam do tego:
  • około 3 łyżek musztardy,
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek (dodałam jeszcze łyżkę oliwy z suszonych pomidorów)
  • zamiast miodu do osłodzenia użyłam soku z brzoskwiń z puszki
Przed pieczeniem ponacinałam schab i pomiędzy powkładałam brzoskwinie i ser feta.
Pieczemy aż będzie miękki w naczyniu żaroodpornym 😉 U mnie było to około 1,5h w temperaturze 180 - 200 stopni.

Dodatkowo zrobiłam dip pieczarkowy.

Pieczarki rozdrabniamy i smażymy na masełku pod przykryciem, doprawiając vegetą. Do zagęszczenia użyłam serka topionego.

Zawsze o jakaś odmiana.
Życzę smacznego!

 

Komentarze

Popularne posty