Pieczone pierogi z pieczarkami i serem

Kolejna odsłona pierogów. Tym razem nie gotowane, a w wersji pieczonej. Pomysł na farsz zrodził się dlatego, że akurat miałam pieczarki w lodówce. Zwykle pieczone pierogi robiłam ze szpinakiem i serem feta albo z szynką, serem żółtym oraz papryką. Ale powiem Wam, że te z pieczarkami są super 😄

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki, 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól
Standardowo składniki łączymy i wyrabiamy ciasto.

Składniki na farsz:  
  • 250 dag pieczarek,
  • cebula,
  • ok pół kostki sera żółtego,
  • masło do smażenia
Cebulę oraz pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na masełku. Jeszcze ciepłe mieszamy z utartym serem. przyznam szczerze, że nie pamiętam ile dokładnie dodałam sera. Myślę, że każdy doda wedle uznania czy bardziej chce czuć w farszu ser czy pieczarki. Dodajcie tak aby farsz był zbity i łatwo się formowało pierogi.
Pierogi pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Komentarze

Popularne posty