Beza z bitą śmietaną i borówkami

Obiecałam i zrobiłam - urodzinowy tort bezowy 😊
Beza to dość trudny temat. Przyznaje szczerze, że nie zawsze potrafi mi ona wyjść kruchutka. Ale mimo to uwielbiam ją jeść 😛


Składniki na bezę:
  • 5 białek 
  • 250 g cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Białka ubijamy mikserem, a pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy szczyptę soli, cukier puder, mąkę oraz sok z cytryny.Ubite białka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując okręg.
 Piekarnik nastawić na 175 stopni, a zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy na 150 stopni i pieczemy przez 90 minut. Proponuje zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i jeszcze ją suszyć. Po upieczeniu nie wyciągamy jej tylko zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na krem:
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru 
  •   drobne owoce do dekoracji  
Ubijamy kremówkę, następnie dodajemy mascarpone oraz cukier. Na upieczony spód bezowy wykładamy krem i dekorujemy owocami.

Gwarantuje Wam, że nawet jeśli beza się nie zetnie do końca będzie i tak przepyszna i wszystkim smakować. 

Komentarze

Popularne posty